TAŞ FIRINI YAPIMI

                                               

                                                         AMCA VE YEĞENİN KÖY FIRINI



Selam arkadaşlar. İlk defa bir blok yazıyorum. bundan dolayı hatalarım olacak ise af oluna. Kısa süre önce amcam ile bir köy fırını yaptık. Bir fırının nasıl yapılacağını elbette bilmiyorduk. İnternet'te görmüş olduğumuz köy fırını yapılışlarını inceledim. yapılabilir gözüküyordu. Amcamdan da cesaret alarak ,birlikte bir köy fırını yapmaya karar verdik.
Sizlere elimden geldiğince fırın yapım aşamalarını adım adım resimli bir şekilde anlatmaya çalışacağım. İnternet'teki  arkadaşlardan faydalandığım birçok yöntem oldu. Amcam ile geliştirdiğimiz yöntemler de oldu. Hepsini harmanlayıp , fırın yapmak isteyen benim gibi acemi arkadaşlara faydalı olmak istedim.
Dediğim gibi, Amcama bir köy fırını yapma fikrini sunduğumda, bana eğer yapmak istersem yardımcı olabileceğini belirtti. Amcamın bu işlere eli yatkın olduğunu bildiğimden cesaret alarak, kararımızı vererek kolları sıvadık. İşe ilk olarak fırınımızı nereye yapacağımıza karar vererek başladık. Rahmetli babamın diktiği söğüt ağacına yakın bir yeri fırın için uygun gördük. Bayanlarımızın yer hakkında tartışmalarını dinlemeden ilk kazmayı vurduk. Bir an önce başlamak istediğimizden ölçü filan hesaplamadan kazmayı vurduk. Ölçüsünü 2.50 ye 2.20 belirledik. Tabanı teraziye aldık göz kararı.

Resim 1 :    




Bu aşamadan sonra fırın tabanı betonunu atmak için kalıp hazırladık.

Resim 2 :


Kalıp hazır olduğunda ise tabanı sağlam olsun ve biraz da beton açısından ekonomik olması açısından tabanı taş ile döşeyip harcımızı taşların üzerine döktük. Hatta harcımızı taşların içinde  hazırladık.

Resim 3 :

                                             


                                       


Harcımızı karıştırdıktan sonra harcın donması bekledik. Kumumuz bittiğinden dolayı paydos ettik. 1 hafta sonra malzemelerimizi tedarik edip kalıbı doldurmak için tekrardan bir harç hazırlayıp harcı teraziye alıp donmasını bekledik. Arada bir betonu sulamayı unutmayın.

Resim 4 :        
                                       



Donma işleminden sonra  90-100 arası briket ile fırın alt duvarını örmeye başladık. Ölçülere pek dikkat etmedik, fakat 5 sıra briket yetiyor arkadaşlar.

Resim 5 :
                                       




Fırın altı odunluk mu yapalım diye düşündük, lakin fırın yapan diğer arkadaşların tavsiyesine 
uyarak' tan odunluk yapmadık. Fırın yanmaya başladıktan sonra o boşluktan ısı kaybı olduğunu belirttiler. Biz de riske girmek istemediğimizden, içini tavsiye üzerine taşlarla doldurduk. İrili ufaklı taşlarla doldurmanızı öneririm. büyük taşlar arasında boşluklar oluşmasın. Balyoz ile büyükleri kırın derim ben. İleride yük bindiğinde çökme olmasın.
Taşları doldurduktan sonra sağlamlık açısından ızgara demir koyduk ve üzerine tekrardan harç döktük. Döktük ama bir hatamız oldu, küçük bir kalıp hazırlayıp briketlerin üzerine de harç koymamız gerekirdi. İlk etapta önemsemedik ve üşendik. Ama sıkıntısını ileride göreceğiz.Siz üşenmeyin ve kalıp hazırlayın ve briketlerin üzerine de harç dökün ki, hepsi aynı hizada olsun.

 Resim 6 :
                                         


İkinci bir hatamız oldu. 5. briketi yüksek oldu sebebi ile geri kestik. Lakin bu sefer de de taşlar yüksek attı ve diğer malzemeler için yer açmak için ufak tuğlalarla bir sıra da örmek zorunda kaldık. Yeterince alan açılmış gözüküyordu. 600 civarında irili ufaklı cam şişe toplamıştım. Oluşturduğumuz havuz içerisine ilk önce şişeleri koyduk ve çekiç yardımıyla hepisini de kırdık. Unutmayın, cam sıçramasın diye üzerini çuval ile örtün ve öyle kırın. Cam koyuyoruz ki alt izolasyonu bunlar sağlayacak.

Resim  7  :
                                                 
                                                 
                                               

Camları kırdıktan sonra üzerine ikinci bir izolasyon olarak almış olduğumuz 200 kg kaya tuzunu serdik.

Resim  8 :
                                       

Kaya tuzunu sıkıca pekiştirdikten sonra aldığım bir öneri üzerine tuzun üzerine 2-3 cm kalınlığında Ekrem abimin getirdiği demir talaşını döktüm. Demir talaşı kızdığında kolay kolay soğumayacağını söylediler. Aynen uyguladım ben de. 

Resim 9 :   
                                         


UYARI :   5. briketi kestiğimiz için burada pişman olduk işte. Bir sıra tuğla örmemize rağmen  demir talaşı yüksek attı. Fırın tabanı olarak döşeyeceğimiz ateş tuğlası kırmızı tuğlaların içine gömülmedi ve 1 cm kadar yüksek atı. Ama ona ileride bir çözüm düşüneceğiz artık. .Çünkü talaşın üzerine 5 lik ateş tuğlası koyacağımız için kırmızı tuğla üzeri alçakta kalacak .2 lik ateş tuğlası seviyeyi aynı hizaya getirecek diye umuyorum.

Demir talaşından sonra 5 lik ateş tuğlası ile fırın tabanını oluşturmaya başladık. Aşağı yukarı toplamında 400 adet 5 lik  ateş tuğlası kullandık. Taşları döşer iken çapraz döşeyin.  Dört dörtlük hesap yapmadığımız için tuğlanın sığamadığı yerleri doldurmak için ateş tuğlasını kesmek zorunda kaldık ve sığdırdık. Uyarı, jet taşı ile kestik, lakin siyah olan kesmede zorluyor. Bu yüzden ateş tuğlasını kesmek için elmas uçlu taş kesme bıçağı kullanmanız gerek. 1 adet bıçak bize yetti. 

Resim 10 :
                                         



Ateş tuğlalarını döşedikten sonra karmış olduğumuz özel bir harç hazırlamalıyız. Şamot harcı diyorlar. Biz onu kullandık.Ama şamot harcı hazırlama için özel bir ölçüsü var. Ebat ne olursa olsun,hep aynısını kullanın. Ben 1 litrelik kırmızı taslardan kullandım ölçü olarak.

Harç Ölçüsü :   

1 ölçü şamot toprağı
1 ölçü çimento
1 ölçü kireç
3 ölçü 0,3 kum (ince kum)

Uyarı:  Arkadaşlar, bu karışım çabuk donduğu için hepsini birden sulandırmayın. İlk önce bu karışımı bir el arabasında tek renk olana kadar el ile karıştırın. Ardından azar azar kullanacağınız kadar alıp, bir kovada sulandırın ve bitirdikten sonra aynı işlemi tekrar yapın. Mala ile karıştırmak zamanla eli yoruyor. Biz matkap kullandık. Kovanın içini rahatça karıştıracak kadarlık inşat demirinin ucunu bir iki kere M şeklinde büküp matkaba taktık ve böylece harç karıştırma zahmetini en basite indirdik. Tavsiye ederim çok kolaylık sağlıyor. Yoksa harç işi bizi yorardı.

Ateş tuğlalarını döşedikten sonra az bir şamot harcı hazırlayıp, tuğlaların arasına girecek kadar sıvılaştırıp tuğlaların üzerine döktük ve aralarına girmesi için bu harcı tuğlaya yedirdik ki, tuğla aralarında boşluk kalıp oynamasın.
Artık yavaş yavaş fırın kubbemizin temelini yapma zamanı geldi. Kubbe içi çapını standart ölçüsü olan 110 cm olarak belirledik. Yeter diye düşündük. 60 cm lik bir tahtaya 55. cm'inden bir çivi çaktık. Çiviyi merkez olarak belirlediğimiz bir noktaya sabit tutarak saat yönünde çevirerek tuğlaları dik konumunda dizdik. Tahtayı saat yönünde çevirin ve her çevirişte tuğlayı koyun. Amcam dizdi ,ben de onun dizdiği tuğlaları şamot harcı ile birbirine bağladım. Donması 1 dk bile sürmüyor.

Resim  11 :
                                             



Fırın ağzını kendiniz belirleyin arkadaşlar. Biz 54 cm olarak yaptık ki, tepsileri içine rahat bir şekilde sürebilelim. İlk sıradan sonraki tuğlaları yatay bir şekilde koyama başladık. 

Resim 12 :              
           




Devam etmeden önce fırın ağzını yaptık. taşlardan bir kalıp yaparaktan inşat teli kestik ve taşların arasına yerleştirip örmeye devam ettik. 
3.sıradan sonra artık yavaş yavaş kubbeyi oluşturmak için taşların açılarını genişletmeniz gerek. Elbette koyduğunuz tuğlalar şamot harcı özelliği ile  bir yere kadar düşmüyor ( harç fazla da kuru olmasın). Bir noktadan sonra artık kalıp kullanmanız gerek. Birçok öneriler vardı araştırmalarımızda. Kimisi kum koyuyor, kimileri de balona benzer kalıp hazırlıyordu. Amcamın önerisini uygulamaya karar verdik. 2-3 boy ince pvc su boruları tedarik ettik. Kubbe oluşturacak şekilde büktük, koli bantlarıyla da birbirine bağladık. İşimizi gördü. 

Resim 13-14 :          



 
İleride fırını yaktığımızda içerisine et asarız diye tuğlaların arasına demir koyduk ve ördük. Görünen beyaz borular pvc. kubbe bittikten sonra kesip kesip ön kapaktan geri çıkarttık.

Resim 15  :          
                                   
Kubbeyi sonunda tamamladık. Bir yandan ördük, bir yandan da şamot harcı ile boşlukları doldurduk. Tuğlalar bir noktadan sonra tam uymuyor ve boşluklar çok oluyor. Bu sebepten dolayı birçok tuğlayı kesip kesip yerleştirmek zorunda kaldık.  Kubbeyi tamamladıktan sonraki görüntüsü bu şekilde.

Resim 16  :
                               


İlk önce direkt sıvama işine geçtik. Elimizde hazırda harç vardı. Onu değerlendirdik ve sıvayı attık. Lakin ertesi gün geldiğimizde sıvanın çatlamış olduğunu gördük. Bir sıva daha atacağımızdan önemsemedik ve bacayı yapmaya başladık. Çatlaklar resimde görünüyor. Bu şekil alırsa endişelenmeyin. gayet normal.
Resim 17 :

Bu şekilde donmaya bıraktık. Sıra geldi bacayı yerleştirmeye. Yengem önde baca mı olur, nerede görülmüş diye feryat etti. Tabi ki amcam ve ben yengemi dinlemedik ve önden koymaya çalıştık. Nasıl koyacağımızı düşünür iken aklımıza bir fikir geldi. 2 adet uzun 2 cm lik taş bulduk. Ölçüye göre kestik ve boşluğa köprü gibi oturttuk. 6 adet baca tuğlası aldık. Yan yana koyup 3 sıra şeklinde üst üste koyup sıvadık.

Resim 18 :                         
                                 

Resimde bacanın altında uzanan uzun taşlar gözüküyor.Taş  2-3 genişliğinde olsun ki bacayı taşısın. Artık iyicene ilk ateşi yakmak için sabırsızlandığımızdan hemencecik ilk ateşimizi yaktık. Ama dikkat, ilk önce sadece kağıt ve çalı çırpı yakın. 1-2 gün sonra biraz tahta parçası. Odun ise 1 hafta sonra.Fırın iyicene kuruduktan sonra yakılabilir.  Ve ilk ateşimiz :)

Resim 19 :
                                           


Kubbenin izolasyon konusuna gelince, sadece 1 kat şamot harcı bulunuyor. Amcam yeterli olacağını düşündü. Ben ne olur ne olmaz diye İnternet'te araştırma yaptığımdan , kimilerinin cam yünü kullandıklarını görmüştüm. Bir top izocam  tedarik ettik ve kubbeyi sarmaya başladık. İzocam sıva tutmayacağından sıva teli de kullandık ve güzelce sardık. Üzerini de kalekim ile sıvadık. Neden kalekim diye sorarsanız, inanın bilmiyorum. Amcam kalekim ile yapacağız dedi ve yaptık :)

Resim 20 :
                               


Fırınımız kullanıma hazır. Kalekim ile yaptığımız sıva hoş durmadı. Attığımız sıva kuruduktan sonra bir de şamot toprağı ile bir sıva yapmayı denedim, Kum, çimento ve kireç kullanmadım. Bittiğinde güzel durdu. Fakat ertesi gün geldiğimde bütün sıva yarık yarık olmuş ve dökülmüştü. Yaptığım araştırmalarda saman kullanmam gerektiğini söylediler. Ben de her zamanki gibi şamot harcını hazırladım ve bu sefer de harcı hazırlar iken içine saman da koydum. Miktarını siz belirleyeceksiniz. Az olursa görüntüsü açısından ben beğenmedim. Biraz fazla koydum ki, samanlı görünürse hoş durur diye. Çok da fazla koyarsanız harcın sürülmesi insanı yoruyor. Çünkü çok kalın oluyor. Benim oğlan da kalite kontrol yaptıktan sonra diğer aşamaya geçtik.

Resim 21 :
                                           
       

Sıra geldi fırının kapağını oturtmaya. Demirci Mustafa abimize rica ettik, sağ olsun bahçeye kadar geldi ve fırın kapağı için ölçü aldı. Kapağı da taktıktan sonra artık iş hanımlara düşecek gibi. Yaptırabilirsek ekmek yiyeceğiz :)

Resim 22 :
                                            










Herkese bol şans arkadaşlar. Yapabilir miyiz diye düşünmeyin. Bazen yapacağız deyin ve yapın. Deneye deneye bunu başarmak mümkün. Aşağı yukarı gerekli olan malzemelerin de bir listesini oluşturacağım. Bana kaç TL ye mal oldu onu da tarih vererek belirteyim ki, bütçenizi aşağı yukarı tartabilirsiniz. 2017 yılının haziran ayı diyebiliriz. 1500- 1700 TL aralığında bir fiyata yapmak mümkün.

Gerekli olan malzemeler :

  • 400 adet 5 lik ateş tuğlası
  • 200 Kg kaya tuzu
  • 3 adet 25 kg lık şamot toprağı
  • 600 adet cam şişe
  • 2 boy pvc su borusu( kubbe içi için)
  • 3 torba çimento
  • 4 torba kalekim
  • 20 teneke civarında 0.3 ince mil
  • 100 adet briket
  • 6 baca tuğlası
  • 1 top izocam
  • sıva teli ( fazla almayına) 
  • VE EN ÖNEMLİSİ  AZİM, İSTEK VE SEVGİ



    Sonunda Fırınımın üzerini 2 yıl aradan sonra Covit 19 öncesi  sokağa çıkma yasaklarının   başlamasından önce fırınımın üzerini amcamla birlikte kapatabildik. Keşke daha önceden kaptma fırsatımız olsaydı. kısmet bu seneyeymiş. 2021 de de allah izin verirse dış süslemesini yaparız amcamla birlikte. bir resim de o zaman koyarım inşallah.









Yorumlar

  1. Merhabalar oncekikle emeginize saglik bir soeum olacak tam anlayamadim.baca firin kapisinin icinde mi disinda mi kaliyor eger kapagin disinda kaliyorsa kapagi kapattigimiz zaman icerdeki duman nasil cikiyor tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fırın ısındıktan sonra ateşi çıkarabilirsiniz. Isı uzun bir müddet muhafaza edilsin diye bu kadar ince ayrıntı. Pide lahmacun tarzı işlemlerde fırın kapağını kapatmadan yan tarafında ateş yansın

      Sil
    2. Teşekkür ederim yılmaz bey. Baca fırının dışında kalıyor. Ateşi yaktığımızda kapak açık kalıyor. Duman öyle çıkıyor. Geride köz kaldıktan sonra duman olmayacağından pişirdiğin malzemeye göre kapağı kapatıyorsun veya açık bırakıyorsunuz.

      Sil
    3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

      Sil
  2. Sa emeginize sağlık peki şuana fırın ne durumda çatlama varmi bide diş ölçüsü ve fırın iç ölçüsü nedir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırın kubbe kısmında bir çatlama yoktur. Fırının altındaki dolgu kısmının duvarında 1 cm lik bir çatlama oluştu. Onu da fırının üstünü henüz kapatamadığıma bağlıyorum. Onu da bu sene kapatacağım inşallah. Fırının iç ölçüsünü biz 110 cm yaptık. Dış ölçüsü önemli değil, isteğe bağlıdır. Ama temel ölçüsü 2,50 ye 2.20 olarak belirlemiştik.

      Sil
    2. Ev nasıl yapıldıktan sonra zemine oturuyorsa o da oturur. Çatlama sebebi muhtemelen malzemenin yayılması üzerine binen kuvvet yüzündendir. Çok küçük gibi görünen bir alanda aslında 2 tondan fazla yük var. Zeminde oynama olması ve duvarın buna istinaden çatlaması normal. Üzerini kapatmanızla değişecek bir durum değil. Toprağın yağmuru yedikçe alttan sıkışması ile alakalı

      Sil
  3. Slm. Öncelikle elinize sağlık çok güzel olmuş Yanlız anlamadım yalıtım neden birde yaklaşık kaç saatte soğuyor fırının içi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Daha iyisi sizin olur inşallah. Yalıtım olmalı, yoksa fırının iç ısısı kaybolacağından yeterli dereceye ulaşamayacaktır. Örneğin somun ekmek yaptığınızda fırın iyi ısıtılmalı ve kapak kapalı kalacağından , yalıtım yoksa ısı kaybolur ve somun pişmez. Hem kubbe , aynı zamanda da fırın tabanını yalıtım yapıyoru ki, ısı üstten veya alttan kaybolmasın.

      Sil
    2. Fırın ile işimiz bittiğine kapağını kapattığımızda, ertesi güne kadar halen sıcak kalıyor. Tabiiki o kadar kızgın olmuyor ama yine de sıcak kalıyor.

      Sil
    3. Tebrik ederim kardeşim son derece samimi anlatmışsın. Umarım senin tecrübelerinden bende yararlanmışomdır. Bakalım böyle bir fırın için benimde niyetim var. Nasip olur inşallah Allah izin verirse.

      Sil
  4. Merhaba cok guzel olmus bende yapacagim şamot harci' aldim'fakat bunu nasil karacagim?beyaz cuvalda uzerinde hic birsey'yazmiyor direk su ilemi karacagim yoksa cimento kum filan'girecekmi icine?tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harç Ölçüsü :

      1 ölçü şamot toprağı
      1 ölçü çimento
      1 ölçü kireç
      3 ölçü 0,3 kum (ince kum)

      Sil
  5. Şamot harcının karışım ölçeği yukarda yazılmıştı. Kum,çimento,saman ve şamot harcı. Benimde anlamadığım ateş tuğlasının fiyatı, tanesi 6,5 tl imiş. 400 tuğla gitmiş. 2500 ü geçiyo sadece o. Gerçekten öylemi bu bunun fiyatı. Ve gerçekten 400 tuğla gittimi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ateş tuğlasını sadece tabanda kullanıp kubbeyi harman tuğlasıyla örerseniz daha ucuza halledebilirsiniz

      Sil
    2. ateş tuğlasının fiyatını şu an bilmiyorum arkadaşlar. özellikle tarih belirttim ki, fiyatı aşağı yukarı kestirebilesiniz diye. 2017 yılının haziran ayı kesin olarak. tabiki enflasyon farkını da hesaba katmanız gerekecek. evet gerçekten 400 tuğla aldım. 15-20 adet tuğla kaldı elimde. kaç tuğla gideceğini kestiremediğimden bölük bölük aldım tuğlaları elimde kalmasın diye. az birşek kaldı elimde tuğladan.

      Sil
    3. ats ekos tuğla var İstanbul eyüpte.20x10x5 liklerin fiyatı 3,5 tl.çokta iyi insanlar .netten araştırıp ulaşabilirsiniz.Barış hoca almış deyip selamımı iletebilirsiniz Cebrail beye...

      Sil
  6. tabiiki ucuza mal etmek için ateş tuğlasını tabanında kullanıp, harman tuğlası ile de kubbeyi yapabilirdik. bu da seçenekler arasındaydı. fakat ben güvenemedim harman tuğlasına. bu sebepten ötürü ateş tuğlası ile kubbeye devam ettik.

    YanıtlaSil
  7. Elinize emeğinize sağlık. Güzel olmuş fırınınız. Şamot harcı hazırlarken 1-1-1-3 şeklinde yazmışsınız. Buradaki çimento kalekim mi yoksa normal çimento mu?

    YanıtlaSil
  8. Süpersiniz Allah razı olsun ilaç kullanma talimatından bile anlasılır

    YanıtlaSil
  9. Elinize sağlık gerçekten çok güzel olmuş bize de faydalı oldu.

    YanıtlaSil
  10. Fırın iç yükseklik kaç cm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hiç ölçmedim hocam. belirli bir ölçü almadık. kalıbı kafamıza göre yaptık

      Sil
  11. Selam arkadaşlar şamot harcının hazırlanışı ile ilgili bilgi verirmisiniz, köye kücük bir fırın yapacağ>mda yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  12. fırın iç tavan yüksekliğini fazla yapmayın arkadaşlar buradaki biraz sivri olmuş yarı çapı kadar olsun yoksa fırını ısıtamazsınız birde sıcaklık tavanda olacağından yerdeki pideydi somundu yemekti güveçti neyse sıcaklık geç tesir eder alçak olsunki yukardan sıcaklık vursun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sizin öneriniz bence de mantıklı hocam. ama biz şu ana kadar bir sorun yaşamadık.

      Sil
  13. Selamun aleykum Ben yurt dışında (belcika)yasiyorum şamot harcını zor bulurum burda galiba acaba nasıl bir harç yapmam lazım kalekim çimento kum karışımı iyi tutarmi tuğlaları teşekür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normal çamur ile yapabilirsiniz. Neticede çamur pişince çömlek oluyor. Yalnız çamura saman ve benzeri şey katmayın. Sıva yaparken çatlamasın diye saman vb. şeyler konur ama siz sıva için kullanmayacağınıza göre... Çamuru birkaç gün önceden yapın bir kaç gün çiğneyin, karıştırın iyice özleşsin. Bittikten sonra samanlı çamur ile (veya çamura çim otu da karıştırabilirsin saman bulamazsan) dış sıvasını yapabilirsiniz. Cam yünü ile kapladıktan sonra(izalosyon için) beton sıva veya kaplama yapabilirsinşz. Ben olsam böyle yaparım.

      Sil
    2. teşekkür ederim mehmet bey. evet, çokı mantıklı gibi :)

      Sil
  14. Bende yapıyorum gubbe iç hacim yüksekliği 50 santimi geçmemeli bunu profosyonelinden öğrendim eğer netleştirmek isterseniz internetten fırın yapan musa usta yazında fırın nasıl yapılırmış.

    YanıtlaSil
  15. Açık açık tarif ve resimler için çok teşekkür ederim. Çok inceleme yaptım. En güzel olacağını düşündüğüm sizinprojeniz oldu. Kapı en ve boy kaç cm acaba 55 cm geçiyor ama kapı iki kanatlı açıklama yapabilirmisiniz lütfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. açıkcası hiç ölçmedim. ama fırın ağzını 54 cm olarak ayarlamıştık. iki kanatlı kapı şu şekilde, kapağın biri sağa ve diğeri de sola açılıyor. tek taraflı kapı olsa uzun bir kapak olur diye düşündük.

      Sil
  16. Elinize sağlık çok güzel olmuş.benim sorum kaya tuzu nün üstüne ateş tuğla sini doserken harç kullanılıyor mu.tsk edr.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim .hayır hocam, harç kullanılmıyor.

      Sil
  17. Kullanılan tuzun özelliği nedir herhangi bir tuz olurmu meselâ yemeklik tuz sanayi tuzu kalın tuz kaya tuzu bunların hepsi olurmu veya hangisini kullanmalıyız teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuzun esprisi , geç ısınıp geç soğumasıdır...yemek tuzu da olur( fakat bu iş için yemek tuzuna o parayı vermek mantıksız olur ) sorunuzun tam karşılığı en ucuz tuzu nasıl temin edebilirseniz o olacaktır...kaya tuzu..salamura tuzu...

      Sil
    2. arkadaşımız çok güzel açıkladı. teşekkür ediyorum. :)

      Sil
  18. Merhabalar, cam nereden temin edebilirim acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben kendim topladım. burada şarapçıların bir mekanı var, çuvalı aldım ve gittim bir günde topladım :)

      Sil
  19. AMCANIN VE SENİN ELİNE SAĞLIK KARDEŞ GÜZEL ANLATTIN ÇOK YARDIMCI OLDUN AFİYET OLSUN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ediyorum. daha iyisi sizlerin olur inşallah.

      Sil
  20. Bu fırın olmamış bende yaptım 120 capında 3 torba şamut toprağı diyorsun 13 torba gitti ayrıca tabana ateş tuğlası doğru ama kubbeyi harman tuğlasıyla yaptım evet 350 400 tuğla gidiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uğur Kardeş Araştırmış Bilgilenmiş Teorik Bilgilerini Prayiğe Dökmüş Ve Bizim Gibi Arkadaşlar Faydalansın Diye Bir Blog Sayfasında Yayınlamış
      Bize Düşen Kendisine Tebrik Etmek Vede Takdir Etmektir.
      Başka Arkadaşlar Başka Ölcülerde Ve Başka Malzemeyle Ürünü Koyarsa Ortaya Bizde Faydalanırız

      Sil
    2. hayırlı olsun arkadaşım. ben 25 kg'lık 3 torba kullandım ve bana yetti. toplamda 75 Kg şamot toprağı kullandım.

      Sil
  21. Slm ustam bir sorum olacak yaba veya arkaya yanma odası olsa nasıl olurdu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu konuda bir bilgim yok hocam. ben de acemi sayılırım :)

      Sil
  22. Selamun aleyküm. Öncelikle elinize sağlık hocam. Tebrik ediyorum. Çünkü çok zor bir süreç. Hamdolsun uzun süreden sonra bende bitirebildim. Kurumasını bekliyorum. Ama içime dert olan bir durum var. Bende aynı ölçü şamot karışımı kullanarak kara tuğla ile ördüm. Acaba ileri zamanda tuğla arasındaki harç çatlar dökülür mü? Ya da birinden duyduğum gibi ateşten dolayı göz göz delikler oluşur mu?

    YanıtlaSil
  23. teşekkür ediyorum hocam. sizin fırınınız da hayırlı olsun. çok da güzel olduğuna inanıyorum. kara tuğla da olur diye duymuştum. harcın çatlayıp döküleceğine inanmıyorum. bu harcın zaten özelliği çatlamaması ve ısıya dayanabilmesi. şamot ile ateş tuğlasının malzemesi aynı malzemeden. Yalnız bir önerim olacak. Fırınınızın üzerini kapatın derim. yağmur, kar ve güneş çok hızlı bir şekilde deforme ediyor. korumak gerek.

    YanıtlaSil
  24. Merhaba usta İlk önce ellerinize sağlık ben apartmanda yaşıyorum sizin gibi büyük yapmaya imkanım yok bende küçük bir tane sadece bir ekmeklik yapmaya çalışıcam benim planım söyle ben yuvarlak saksı gibi betona şekil vericem ustunede saç demir koyucam etrafını güzelce betonla kapaticam sizce olucakmı yaş 17😊 iyi gunler

    YanıtlaSil
  25. Alllah razi olsun.. çok sağol

    YanıtlaSil
  26. emeğinize sağlık öncelikle eleştiri yapacağım icin kusuruma bakmayın şimdiden kubbe çok yüksek olmuş içinde çok odun yakmanız gerekicek ayrıca şamut harcı herkez bulamayabilir hepsine kalekim yeterli vede sağlam olur ben yaptim firin çapı neyse yukseklik capin yarisi olmalı iki ay kullandım kubbe yuksek olmustu yariya kadar yiktim kubbeyi alçalttım şuan cok güzel oldu herkeze selemlar��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayırlı olsun hocam. ben usta değilim. ilk defa da bir fırın yaptım ve kubbe yüksek de olmuş olabilir. ama pişirmesi nasıl diye sorarsanız, çok da güzel pişiriyor. sizinkisi de eminim çok güzel olmuştur. hayırlı olsun :)

      Sil
    2. Merhaba hocam bende kalekim ile yapmak istiyorum şamot denen şey çok pahalı. Bahçemde ıslak toprak ta mevcut yani çamurdan da oluyor sa çamurdan yapayım diyeceğim ama zor olmazmı.
      Duvar ve kubbeyi ateş tuğlasından kalekim ile yağıştır yapıştıra oluşturduktan sonra kalekim ile sıvayıp üzerine de yalıtım süngeri malzemesi ve tekrar kalekim düşünüyorum. Kalekim 25 kilosu 65 tl şuan . Şamot 150 tl kalemimle lezzet açısından fark yoksa ki bence yoktur. Lezzet odundan gelir zaten. Alt tabana da bu arkadaşın gibi düz tuğlaları taban oluşturup altını cam ile izole edip tuz falan kullanmayacağım. Yada 20 kilo ince katman tuz atarı . 200 kilo tuz u kim kaybetmiş ki bize versin 4x50 kiloluk çuval tuz gereksiz geldi bana da . Köyde bol sanırım.
      Bende pizza fırını tarzı küçük ve çatıda ekmek pişirebileceğim içi 100x100cm olması bana yeter hatta daha küçük te olabilir. Kalekim oluyorsa yapacağım

      Sil
  27. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  28. Merhaba şamot harcında 1 ölçü demişsiniz ölçü derken ölçü ne dmek oluyor 1 küre demek mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. örneğin bir yoğurt kabı dolusu bir ölcektir, 1 kap dolusu şamot bir kap dolusu kum bir kap dolusu kireç bir kap dolusu kalekim karışımın reçetesi olur. siz işin büyüklüğüne göre bunu 2-3 birim arttırabilisiniz

      Sil
    2. teşekkür ediyorum , ölçüden anlamamız gereken miktar hocam. arkadaş güzel bir örnek verdi. bir yoğurt kabı bir ölçüdür. bir kova da bir ölçüdür. ona siz karar vereceksiniz. önemli olan ölçüyü orantılı kullanmak. bir kova şamot kullanacaksanız bir kova da diğer malzemelerden kullanacaksız.

      Sil
  29. Fırının duvarını sadece kalemim ile orsem olurmu acaba ılerde herhangi bi çatlama dökülme olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 40 cm’en 40 cm derinlik 50 cm yükseklik barbekü yaptım içine ateş tuğla öreceğim yaklaşık 30-35 tuğla gidecek (tuğlayı piyasadan alın 3₺ ye aldım ben netten 8-10₺ arası) sorum şu kaç kg şamot gider ve şamotla çimento yerine kalekim kullansam sorun olur mu vede kalekim içinde çimento ve ince kum var sanırım şamot+kalekim yeter mi kumda eklemem gerek mi? (şamotu bulamadım netten aldım malesef 10kg satılıyordu)

      Sil
    2. çimento yerine kalekim kullanabiliyormuyuz, bilemiyorum. usta değilim. ama şamot toprağı satılan belli başlı yerler vardır elbette. kolay gelsin.

      Sil
  30. 2.20x2.50 alanın tamamen Ateş tuğlası ile kaplanması yanlış fırın kullanılırken fırın tabanında bir problem olsa tuğlalar kabarırsa çatlasa bir şey olsa nasıl değiştireceksiniz Bence fırının daire şeklindeki iç alanı Ateş Dolasıyla kaplanmalı ki bir sorun olduğunda rahatlıkla kırılan çatlayana ekmeği yakan tuğla değiştirilmeli

    YanıtlaSil
  31. bende birçok yapılan köy fırınlarını inceledikten sonra yapmaya başladım, tecrübelerimi paylaşmak istedim, umarım faydalı olur.
    Fırın çapını ben 90 x 45 cm yaptım, 100x50cm olsa daha iyi olurdu.
    fırınının 10cm kalınlığındaki tabanına, 5cm cam, üzerine 2 cm tuz serdim, ince kum ile teraziye aldım.
    Ateş tuğlaları döşedikten sonra fırın kenar duvarlarını 10x25cm lik ateş tuğlaları dikine çember çizgisi üzerine şamot -1 harcı ile yerleştirdim. Dış yüzeyinide şamot -2 harcı ile doldurdum

    ŞAMOT -1 HARCI:
    En çok zorlandığım konu buydu, ondan fazla şamot harcı tarifi kafamı karıştırdı. bende 6 değişik oranlarda ve malzemelerle karışım yaparak deney tabletleri yaptım ve 24 saat güneş altında kuruttum.
    Aldığım en iyi sonuç; 3 ölçü şamot , 1 ölçü kalekim formülü oldu, şamot ve kalekim birbirine çok iyi tutundu ve dağılmadı, adeta kemikleşti. Fırın harman tuğlalarının iç yüzeye gelen kısımlarını bu şamot harcı ile yaptım

    ŞAMOT -2 HARCI ; 2 ölçü şamot , 2 ölçü kalekim İkinci beğendiğim formülü oldu, Fırın harman tuğlalarının dış yüzeye gelen kısımlarını bu şamot harcı ile doldurdum.

    Denediğim Şamot, kum ve çimento karışımları iyi sonuç vermeyip dirençsiz ve hemen ufalanan bir harç oldu. Tavsiyem şamot kullanacaksanız KUM kesinlikle kullanmayınız.

    Kartondan yaptığım kubbeyi merkeze koydum ve 12.5x25 cm harman tuğlaları ile ördüm, üzerini 1 cm kalınlığında ŞAMOT-2 harcı ile tamamen kapladım.

    Güneşli 2 gün geçtikten sonra içinde kartonlarla ilk ateşimi yaktım. 50 derece ısıyı gördüm.
    2.gün yine fırını yaktım ve 100 dereceye getirdim.
    3.gün ısıyı 150 dereye, 4.gün 200 dereceye, 5.gün 300 dereceye ve 6 gün ısıyı 400 dereceye kadar çıkarttım, fırında sızma çatlak kontrolü yaptım hiç bir sorun olmadığını gördüm. 400 derecede kubbe tepesinin dış yüzeyinde ısı yaklaşık 40 derece kadardı, bu nedenle Yine fırını sadece 3 ölçü iri kum (ince dere/deniz kumu kullanmayın çatlar, 1-2mm taneli kum olacak) 2 ölçü çimento harcı ile 1 cm kalınlığında sıvadım.
    Üzerine cam yününü ince kafes teli sabitledim ve çimento harcım ile 1-2 cm kalınlığında kapladım.
    Fırın kubbesi ve tabanından ısının gitmeyeceğine eminim ancak fırın kapağım 1mm saçtan olduğu için ısıyı içeride uzun süre muhafaza edip edemeyeceğini merak ediyorum, olmazsa kapağı kalınlaştıracağım.
    Baca yüksekliğim 60 cm ancak biraz daha yüksek olması sanırım daha iyi çekiş sağlayacak , göreceğiz.
    umarım faydalı olmuşumdur, herkese kolay gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlatımına teşekkür ederim ben de yapcam iyi bilgi aldım sizden.

      Sil
  32. Bize yapma konusunda ışık oldun eline sağlık bende yapacağım inşaallah.

    YanıtlaSil
  33. Sadece Samut kullanarak fırını Sivasak olurmu

    YanıtlaSil
  34. Ben bayanım bahçemdeki bağ evime küçük 120 santim genişliğinde fırın yapmak istiyorum yalnız baca kafamı karıştırıyor baca neden öne konuyor beni aydinlatirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, izlenimlerime göre İç Anadolu'da çoğu fırında baca, çok eski yıllardan beri kullanılmamış. Duman fırının kapağından çıkıyormuş. Avrupa'da yapılan pizza fırınlarında da baca hep ön kısımda konumlandırılmış. Zannediyorum bu şekilde ısının fırın içinde uzun bir yol katetmesi sağlanmış oluyor. Baca arkada olduğunda, ısı daha çabuk fırını terkedecek ve yanma verimli olmayacaktır, daha çok odun yakmak gerekecektir vs. diye düşünüyorum 🙂

      Sil
    2. merhaba arkadaşlar. uzun süre burada değildim. şimdi cevap vermek istiyorum. aslında baca konulmuyor fırına. aksi halde ısı muhafaza edilemezdi. içerideki duman kapak kısmından çıkıyor. ama baca olursa ön tarafta, yüzümde değil de, baca çeker dumanı. bacayı koyma amacım sadece bunun içindir.

      Sil
  35. Fırın yapımında kaya tuzu cam kullanmadan yapsak şamot harcı ile Bi sıkıntı olurmu acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaya tuzunu kullanmadık amaç, ısının her yere eşit dağılması ve hemen soğumaması

      Sil
  36. Tabana döşenen ateş tuglasinin boyutlarını yazmmissiniz

    YanıtlaSil
  37. Merhaba,doğada bulunun kara taşlarla kubbeyi yapsak olmazmı acaba bilgisi olan cevaplarsa sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kara tuğla ile de yapıldığını okumuştum hocam.

      Sil
  38. 110x50 firinin kapi olculeri ne olmali tuzu serdikten sonra ates tuglalarini doserken harc kullanilirmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fırın kapısının ölçüsü değil de, içine bir tepsi girecek kadar olursa daha kullanılışlı olur. ve ateş tuğlasını döşerkene ,tuzun üstüne direkt döşüyoruz. arada harç filan olmuyor. ileride bir tuğla kırıldığında kolaycana çıkartıp, yenisi ile değiştirebilirsiniz.

      Sil
  39. Allah razı olsun kardeşim. o kadar güzel anlatmışsın ki yaptırmak istediğim fırını neredeyse size yaptırasım geldi. yüreğine sağlık. amcandan da Allah razı olsun. çok güzel olmuş. Allah kolaylık versin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum Adnan bey. Size de kolaylıklar diliyorum.

      Sil
  40. Kardeşim, her ne yaptıysan yaptın. Hiç bir önemi yok. Yaptığın işin tam bir hizmete dönüşmüş hali burada yazdığın tarif ve fotoğraflardır. Sizi gerçekten tebrik ediyorum. Bu kadar açık, net, eksiğiyle, artısıyla tüm detaylı tarifi vermişsiniz. Fotoğraflar çok yerli yerinde ve kafada hiç soru işareti bırakmıyor. Tamamen sizin tarifinize göre bende yapcam. Buradan hata çıkma şansı yok. Çok profesyoneller bile sizin gibi tarif veremiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ediyorum tuncay bey. daha iyisi sizin olur inşallah. allahım kolaylık versin

      Sil

Yorum Gönder